Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Το βιβλίο τον καιρό της Κρίσης-Επιστολή προς τους Εκδότες


Κυρίες και κύριοι εκδότες,


ζητούμενο, τόσο για σας όσο και για μας τους βιβλιόφιλους ιστολόγους, είναι να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα σε μια Ελλάδα, που διαβάζει όλο και λιγότερο.

Βασικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι η κρίση. Μια κρίση οξύτατη και πολυεπίπεδη. Έχει εισβάλει στις επιχειρήσεις σας, αλλά διαστρωματωμένα αποτυπώνεται πλέον και στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και επηρεάζει, αντιστοίχως αναλογικά και πάντως δραματικά, τη ζωή όλων μας. Όταν η ανεργία και η κάθετη πτώση του εισοδήματος έχουν εκτοξευθεί στους πιο υψηλούς δείκτες των τελευταίων δεκαετιών, η βασική βεβαίως προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η υπεράσπιση της Αξιοπρέπειας στην καθημερινή διαβίωση με όλα όσα πρέπει αυτή να περιλαμβάνει σε συνθήκες Δημοκρατίας: Υγεία, Στέγη, Τροφή, Εκπαίδευση, Ελευθερία.

Για τους βιβλιόφιλους αυτής της χώρας, που στην πλειονότητά τους δεν είναι ένα προνομιούχο κομμάτι, που ζει εκτός κοινής οικονομικής πραγματικότητας, το βιβλίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αγαθό ενταγμένο στα παραπάνω, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στην λίστα εκείνων, που θα μειωθούν ή θα κοπούν εντελώς, επειδή η ακρίβεια το καθιστά συχνά απλησίαστο.

Αν με τις προσφορές, τα παζάρια, την στροφή στους παλιούς τίτλους και την επιστροφή στις βιβλιοθήκες διαφαίνεται μια καλή λύση, τι θα γίνει με τους καινούργιους τίτλους;

Θα αφορούν σε όλο και πιο λίγους; Και αν παγιωθεί αυτό ως αναγκαστική συνθήκη στην κρίση, θα πάμε από την εκδοτική πλημμυρίδα σε μιαν εκδοτική άμπωτη, της οποίας τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά θα περιγράφονται με την φράση εκδίδουμε ό,τι μπορεί να αποσβέσει;

          Είχαν ακουστεί και παλιότερα αντιρρήσεις για την τιμή του βιβλίου, τόσο από αναγνώστες όσο και από τους ειδικούς του χώρου, δημοσιογράφους και κριτικούς. Όταν ένα μέσο βιβλίο στοιχίζει 15-20€, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να παρακολουθήσουν μια ταινία στον κινηματογράφο, που κοστίζει πολύ κάτω από 10€ ή τα ίδια χρήματα να τα αφιερώσουν σε άλλου είδους (ψυχαγωγική) διέξοδο.

Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Εκεί που θα έπρεπε η τιμή να είναι πολύ χαμηλότερη, δεδομένου ότι τα έξοδα έκδοσης είναι μικρότερα, παρατηρούνται μικρές διαφορές σε σχέση με το έντυπο βιβλίο. Το λογικό θα ήταν ο αναγνώστης, που έχει την ανάλογη συσκευή, να παρακινηθεί να αγοράζει άυλα κείμενα, ενώ αυτός που δεν έχει, να βρει κίνητρο για να ακολουθήσει την εξέλιξη.

Πριν φτάσουμε στο θλιβερό και στρεφόμενο στην ουσία κατά του πολιτισμού μας σημείο, να εκμηδενιστεί δηλαδή εντελώς ο αριθμός των αναγνωστών, ας επιχειρήσετε εσείς, οι εκδοτικοί οίκοι, καθώς σ’ εσάς πέφτει πρωτίστως αυτή η υποχρέωση,ένα θαρραλέο βήμα: μείωση της τιμής των καινούργιων τίτλων, ώστε να μην ανακοπεί η δημιουργική έκφραση όλων αυτών, στους οποίους ανάμεσα, πάντοτε, υπάρχουν ταλέντα που δεν πρέπει να χαθούν, επειδή θα έχει προκριθεί λόγω ωμής ανάγκης, το εφήμερο και το ευπώλητο.

Το βιβλίο,σήμερα, είναι ακριβό και αποτρέπει την αγορά του.Αυτή είναι η πραγματικότητα,την οποία όμως, εσείς, μπορείτε να αλλάξετε.

Ως αναγνώστες, ιστολόγοι και πολίτες, σας ζητάμε την μεγαλύτερη δυνατή μείωση και, αν το πράξετε, πρώτοι εμείς, θα την υποστηρίξουμε.

Αντιλαμβανόμαστε τις ποικίλες δυσκολίες,από τις  υποχρεώσεις σας στους εργαζόμενους, το κόστος χαρτιού, τα βάρη των δικαιωμάτων, των μεταφράσεων και ούτω καθεξής μέσα μάλιστα στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς με τους γλωσσικούς της περιορισμούς και τον ελάχιστο πληθυσμό, όμως και πάλι  το βιβλίο, ακριβώς στην παρούσα κρίση, οφείλουμε να το διαδώσουμε ως αγαθό και όχι ως πολυτέλεια των ολίγων.

Τα ιστολόγιά μας, πάντα φιλόξενα και χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα, λειτουργήσαμε και λειτουργούμε, εκ των πραγμάτων, ως… διαφημιστές βιβλίων! Ειδικά εκείνων που υπερβαίνουν το εφήμερο…


Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε υπηρετώντας από κοινού με σας την Λογοτεχνία (και κάθε άλλου είδους λόγο) και συμβάλλοντας στην επιβίωσή της, αν κι εσείς θελήσετε να προχωρήσετε σ’ αυτό, που επιτακτικά πλέον σας ζητάμε: χαμηλές τιμές σε όλα και ειδικότερα στα καινούργια βιβλία, χωρίς αλλαγή στην αισθητική και την ποιότητά τους.

Με εκτίμηση
Librofilo
Βιβλιοκαφέ
Διαβάζοντας
Βολτίτσες
Anagnostria
Το Ιστολόγιο του Θαλή
Read- for -a- Life
Desperado
Καγκουρό
Λέσχη Ανάγνωσης του Degas

edit: έχουν προσυπογράψει-δημοσιεύσει την επιστολή και οι ακόλουθοι
  Νεάρχου Παράπλους
  Ηλεκτρονικός Αναγνώστης(eAanagnostis)

 Δικές μου σκέψεις:
Η συζήτηση για την τιμή του βιβλίου επανέρχεται και πάλι μετά από δύο σχεδόν χρόνια, αυτήν την φορά με διαφορετική δυναμική. Δεν πρόκειται πλέον για τη διαμαρτυρία του περιστασιακού αναγνώστη.Θεωρώ πως οι φίλοι bloggers, τακτικοί και εκλεκτικοί αναγνώστες, κρίνοντας από τα ιστολόγιά τους, εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τους γνήσιους βιβλιόφιλους, αυτούς που θεωρούν το βιβλίο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Είναι προφανές πως κανείς από εμάς δεν μπορεί να εξοβελίσει την ανάγνωση από τη ζωή του, παρότι όλοι αντιμετωπίζουμε στο μέτρο που μας αναλογεί οικονομικές  δυσκολίες, ορισμένοι μάλιστα είναι φοιτητές,έχουν παιδιά με τις ανάγκες τους ή έχουν χάσει την κύρια πηγή εισοδήματος. Αν δεν αλλάξει κάτι και οι τιμές των βιβλίων δεν εξορθολογιστούν, είμαστε αναγκασμένοι να στραφούμε σε παλαιότερους τίτλους, σε εκπτωτικά παζάρια, στα αποθέματα της βιβλιοθήκης μας, σε ανταλλαγές με φίλους.Το βιβλίο δεν θα το αφήσουμε, απλώς θα περιορίσουμε την αγορά νέων τίτλων.Δυστυχώς.
 Ακόμα και τώρα, όποιος blogger συμφωνεί με το αίτημά μας, ας αναδημοσιεύσει την κοινή μας επιστολή.

5 σχόλια:

 1. Μόνο τα φράγκα κοιτάνε αυτοί ρε παιδιά.Ένα είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε.Να μην αγοράζουμε τίποτα καινούργιο,
  ΤΙΠΟΤΑ.Δανειστική ο ένας στον άλλο.Ούτε παζάρια ούτε προσφορές,γιατί δεν κατάλαβα,είναι άμοιρα ευθυνών τα βιβλιοπωλεία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιούλη, ξέρουμε καλά πως κάτι τέτοιο δε μπορεί να λειτουργήσει και μόνο ωφέλιμο δεν θα αποβεί για τους βιβλιόφιλους.Οι νέες εκδόσεις είναι απαραίτητες, σκέψου μόνο πόσα αριστουργήματα είναι ακόμα αμετάφραστα, πόσο άλλα έχουν μεταφραστεί μέτρια.Και με τους νέους συγγραφείς τι θα γίνει; Οι Έλληνες θα καταδικαστούν να μην εκδοθούν ποτέ και το κοινό θα έχει μόνο περιορισμένες ευκαιρίες να γνωρίσει νέες τάσεις στην ξένη λογοτεχνία;Το θέμα είναι να διαμορφωθούν οι τιμές έτσι ώστε να μπορούμε και όλοι εμείς να ανταποκρινόμαστε ευκολότερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά μπες στο φατσοβιβλίο να προσγειωθείς desperado τι λέει ο Καστανιώτης στην Διαβάζοντας.Ορθά κοφτά.Εσείς καλά κάνατε.Μπράβο σας.Αλλά μην περιμένετε να κατεβάσουν αυτοί τις τιμές,βολεύονται με τα παζάρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα,μια διόρθωση.Στους συμμετέχοντες τελικά δεν προστέθηκε η Εαρινή Συμφωνία.Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή